İçeriğe geç

Încurajați activitățile non-alimentare care implică simțul tactil al copilului dumneavoastră.

Încurajați activitățile non-alimentare care implică simțul tactil al copilului dumneavoastră.

Petreceți cel puțin câteva minute citind sau cântându-i bebelușului în fiecare zi. Le va plăcea să fie în brațele tale și să audă sunetul vocii tale — chiar dacă nu poți purta o melodie. Deși bebelușul tău nu se târăște încă și probabil nici măcar nu se întoarce, este timpul să începi să te gândești serios la protecția copiilor. Puneți încuietori pe dulapuri, deschideți porțile peste scări și depozitați orice produse de curățare sau alte materiale potențial periculoase sus și departe de degetele curioase ale bebelușului. Referință medicală WebMD Analizat de Dan Brennan, MD pe 16 octombrie 2019

Surse

SURSE:

Feigelman S, „The first year”, în Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton, BF, eds. Nelson Manual de Pediatrie, Ediția a 18-a, Saunders Elsevier, 2007.

Sears, W, MD și Sears M, Cartea bebelușului, Micuț, Brown & Companie, 1993.

Biblioteca Națională de Medicină: „Dietă adecvată vârstei pentru copii”.

Curtis, GB, MD, MPH și Schuler J, Primul an al bebelușului dvs., săptămână de săptămână, Da Capo Press, 2005.

Jennifer Shu, MD, medic pediatru la Children’s Medical Group, Atlanta și coautor al lui Mergi acasă cu nou-născutul tău.

Joanne Cox, MD, Director al Centrului de Asistență Primară și Șef Asociat de Pediatrie Generală, Spitalul de Copii din Boston.

Aversiunea orală este mai mult decât o mâncare pretențioasă. Acest diagnostic comun poate fi frustrant atât pentru părinți, cât și pentru copii, dar există pași pe care îi puteți lua pentru a ajuta copilul să obțină nutriția de care are nevoie. 

Ce este aversiunea orală?

Aversiunea orală este atunci când un copil nu vrea să mănânce sau să permită nimic să-i atingă gura. Copiii cu aversiune orală vor evita toate alimentele sau doar alimentele de anumite tipuri și texturi. Cazurile grave de aversiune orală pot duce la probleme de nutriție.

Simptomele aversiunii orale includ:

Refuzul de a alăpta Întoarcerea de la mâncare Gagging Tusea Sufocare Evitați orice lucru în apropierea gurii, cum ar fi o periuță de dinți Nu crește așa cum era de așteptat

Aversiunea orală este frecventă la copiii prematuri, iar părinții observă de obicei simptome în primul an de viață al copilului lor. Aversiunea orală poate apărea și la copiii mai mari din cauza unor probleme senzoriale sau ca răspuns la o experiență negativă cu alimente, cum ar fi sufocarea. 

Cauzele aversiunii orale

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de aversiune orală, ar putea indica fie o problemă senzorială, fie o problemă motrică.

Problema cu motorul. Dacă cauza aversiunii orale este o problemă motorie, înseamnă că copilul dumneavoastră are dificultăți în a mișca mâncarea prin gură sau a înghiți mâncarea. Acest lucru se poate datora slăbiciunii musculare, problemelor anatomice sau unei coordonări slabe. ‌

Problemă senzorială. Dacă cauza aversiunii orale este o problemă senzorială, înseamnă că copilul dumneavoastră este foarte sensibil la senzația de mâncare sau de orice altceva în sau lângă gură. Copiii cu tulburări de procesare senzorială pot fi deosebit de sensibili la gustul, mirosul și senzația alimentelor. Sugarii cu probleme de procesare senzorială pot avea probleme cu alăptarea.‌

frică. Frica de o consecință negativă, cum ar fi sufocarea, poate determina dezvoltarea unei aversiuni orale. Dacă copilul dumneavoastră a avut o experiență înspăimântătoare legată de mâncare, aceasta poate declanșa o aversiune orală.

Ajutați-vă copilul cu aversiune orală acasă

Deși poate fi frustrant când copilul tău refuză să mănânce, este important să nu forțezi mâncarea în gura copilului tău. Hrănirea forțată este stresantă și poate duce la mai multă aversiune la alimente. În schimb, creați un mediu relaxat în jurul alimentelor și al mesei, pentru a vă relaxa copilul. ‌

A continuat

Consolidați comportamentele bune în jurul alimentelor cu laude sau mici recompense. De exemplu, oferă un autocolant atunci când iau trei mușcături dintr-un aliment nou. Dacă copilul dvs. reacționează negativ, cum ar fi o criză de furie la ora mesei, nu prezentați nicio emoție în răspunsul dvs. Stai în tăcere sau întoarce-te până când copilul tău se calmează.‌

Lucruri de luat în considerare acasă:

Nu forțați copilul să mănânce nimic. Dacă copilul dumneavoastră are câteva alegeri alimentare echilibrate pe care este dispus să le mănânce, atunci permiteți-i să-și concentreze dieta în jurul acestor alimente. Alegerile lor alimentare se vor extinde în cele din urmă. Împărtășește câteva interacțiuni pozitive cu copilul tău și cu mâncarea fără a te aștepta să mănânci. Exemple ar putea fi gătitul împreună sau construirea unei sculpturi de piure de cartofi. Încurajați activitățile non-alimentare care angajează simțul tactil al copilului dumneavoastră. Sistemul senzorial oral face parte din sistemul tactil, așa că jocul regulat cu jucăriile senzoriale poate fi de ajutor. Folosește gumă, o periuță de dinți sau un instrument senzorial oral pentru a-ți ajuta copilul să se obișnuiască cu diferite sentimente din jurul gurii. Exersați și jucați-vă cu alimente și jucării simulate. Demonstrați că aduceți alimentele de joacă la gură.

Obținerea de ajutor profesional pentru aversiunea orală

Dacă copilul dumneavoastră nu primește suficienți nutrienți sau nu crește așa cum era de așteptat, ar trebui să căutați opțiuni de tratament profesionist. Puteți începe cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră. Pediatrul vă poate îndruma către un patolog de vorbire pentru o evaluare a hrănirii.‌

După o evaluare a hrănirii, cauza aversiunii orale va determina tratamentul. O abordare interdisciplinară este cea mai bună pentru un copil cu aversiune orală severă. ‌

Echipa interdisciplinară poate include:

Medic pediatru Gastroenterolog Patolog de vorbire/limbaj Nutritionist Terapeut ocupational Terapeut fizic Psiholog Asistent social

Tratamentul pentru aversiunea orală bazată pe motor va include exerciții pentru limba, obrajii și buzele copilului dumneavoastră. Acest lucru va îmbunătăți coordonarea și va permite copilului să-și întărească mușchii necesari pentru a mânca și a bea. ‌

Tratamentul pentru aversiunea orală bazată pe senzori va avea scopul de a reduce sensibilitatea copilului dumneavoastră în jurul alimentelor și de a-și îmbunătăți comportamentul în timpul mesei. Vi se vor oferi strategii pentru a crea un mediu acasă care să vă ajute copilul să reușească. 

Cu o abordare consecventă a tratamentului, copilul dumneavoastră își poate depăși aversiunea orală. Răbdarea dianol utilizare și încurajarea voastră vor ajuta în mare măsură copilul dumneavoastră să reușească. Asigurați-vă că sărbătoriți fiecare mică victorie pe drumul către o dietă mai variată. 

Referință medicală WebMD Evaluat de Melinda Ratini, DO, MS pe 16 iunie 2021

Surse

SURSE:

Psihiatrie pentru adolescenți: „Refuzul de mâncare după un incident de sufocare: o tulburare de alimentație posttraumatică”.

Sănătatea copiilor: „Aversiune orală pediatrică”.

Wisconsin pentru copii: „Ce sunt problemele oral-motorii și oral-senzoriale?”

Jurnal pentru Nutriția parenterală și enterală: „Strategii interdisciplinare pentru tratarea aversiunilor orale la copii”.

Stony Brook Medicine: „Deficiențe de alimentație orală motrică și senzorială-comportamentală”.

Masa copiilor tăi: „Cucerește aversiunea orală a copilului tău cu un plan pozitiv.”‌

Ești aproape de prima zi de naștere a bebelușului tău și multe s-au schimbat de-a lungul acestui an trecut. S-ar putea să întâmpinați dificultăți în a ține pasul cu micuțul dvs., care acum, fără îndoială, se mișcă cu ușurință – și intră în tot ce este în casa dvs., dacă nu ești atent.

În această porțiune a ghidului lunar al WebMD, veți descoperi ce repere pentru bebeluș vă puteți aștepta să atingă copilul dvs. când va împlini 11 luni.

Etapele de referință pentru bebelușii din luna a unsprezecea: abilități motorii

La 11 luni, bebelușul ar trebui să se plimbe în timp ce se ține de mobilă sau de mâini. S-ar putea chiar să-ți lase mâinile pentru a încerca câțiva pași de încercare singuri sau ar putea chiar să meargă independent. Unii bebeluși la această vârstă experimentează stând în picioare sau pe un picior.

Câțiva copii de 11 luni deosebit de aventuroși consideră că alpinismul este o modalitate distractivă de a explora. Ei vor scala ghișeele, vor trece peste balustrada pătuțului și se vor pune în situații destul de precare. Dacă aveți unul dintre acești mici alpiniști, nu furnizați o rută de acces ușor. Depărtați scaunele de mese și blaturi, astfel încât copilul să nu se poată ridica suficient de sus pentru a suporta o scurgere urâtă. De asemenea, bebelușului tău îi va plăcea să deschidă sertare și dulapuri, așa că asigură-te că ai încuiat orice substanțe chimice, produse de curățare sau cosmetice care sunt la îndemâna lui.

Pe măsură ce coordonarea ochi-mână a bebelușului tău se îmbunătățește, îi va plăcea să învețe cum funcționează lucrurile prin aranjarea jucăriilor în funcție de mărime și culoare, precum și demontându-le și adunându-le la loc. Blocurile de stivuire și cupele de cuib sunt jucării excelente pentru aceste activități. Pe măsură ce se joacă și explorează, multe obiecte ajung în gură. Dacă sunt copilul familiei, asigurați-vă că frații mai mari nu țin la îndemână părțile mai mici ale jucăriilor.

Etapele pentru bebeluși din luna a unsprezecea: Mâncat

Copilul tău ar trebui să se hrănească cu degetele și să înceapă să exploreze utilizarea unei linguri. Umpleți dieta copilului dvs. de 11 luni cu o varietate de cereale integrale, fructe, legume, produse lactate — brânză și iaurt — și proteine ​​– carne de vită, pui, pește, tofu. Oferă o gustare dimineața și după-amiaza pentru a oferi copilului tău suficientă energie pentru a-și descurca ziua. Biscuiții, fructele și cerealele uscate sunt toate opțiuni bune de gustare. Veți da în continuare 16-20 uncii de lapte matern sau formulă pe zi, crescând utilizarea canii pentru sorbire în timpul zilei peste o lună până când vă schimbați complet.

A continuat

Aveți grijă să evitați să pășunați cu o înghițitură plină de suc pe tot parcursul zilei. Păstrați înghițituri umplute cu apă și bebelușul poate rămâne hidratat.

Simțul gustului bebelușului tău se dezvoltă, așa că continuă să adaugi diferite arome în repertoriul mesei. Dacă ai un mâncător deosebit de pretențios care împinge constant lingura, nu renunța. Continuați să încercați alimente noi. Uneori, bebelușii trebuie să fie expuși la un aliment de opt până la 12 ori înainte de a o mânca. În același timp, nu forțați niciodată copilul să mănânce. Este mai bine să lăsați copiii mici să decidă singuri când sunt sătui. Cercetările au arătat că copiii care sunt făcuți să-și curețe farfuriile se transformă adesea în mâncători excesiv mai târziu în viață.

Etapele de referință pentru bebelușii din luna a unsprezecea: comunicare

Copiii de 11 luni realizează că sunt oameni unici. Au un simț puternic al placerilor și antipatiilor lor și au învățat să-și folosească emoțiile pentru a obține ceea ce își doresc — cum ar fi să faci o furie când încerci să iei o jucărie preferată. Este posibil ca copilul tău să fi descoperit deja cuvântul „nu”. Dacă da, probabil că o vei auzi mult.

Comunicarea începe să capete un ritm mai matur la 11 luni. Bebelușii de la această vârstă se pot angaja într-o conversație regulată dus-întors. Când pui o întrebare, vei primi un răspuns, deși probabil că nu vei înțelege cea mai mare parte a răspunsului. Când numești ceva — cum ar fi câinele familiei — copilul tău poate arăta spre el. De asemenea, probabil vei observa că bebelușul tău are o durată mai mare de atenție și se poate concentra asupra ta sau a unui joc mai mult de câteva secunde la un moment dat.

Sfaturi pentru a unsprezecea lună a bebelușului tău:

Acum că bebelușul tău se târăște și se plimbă cu ajutor, lasă-l să exploreze multe tipuri diferite de texturi, inclusiv iarba, covorul și podeaua. Citește împreună cu copilul tău în fiecare zi. Implicați-vă copilul în experiență arătând oamenii și lucrurile din imagini și întrebându-l pe copilul dumneavoastră care sunt acestea. De asemenea, îi puteți implica lăsându-i să întoarcă paginile. Începeți să întăriți comportamentele bune cu laude și să corectați comportamentele inadecvate cu un „nu” ferm. Încurajează-ți copilul să înceapă să devină mai independent în timp ce se îmbracă, mănâncă și se pregătește de culcare. Dacă bebelușul tău se deplasează acum cu două picioare, pune-ți șosete cu benzi sau o pereche de pantofi confortabili pentru bebeluși când ieși. Rămâi acasă cu picioarele goale până când copilul tău merge cu adevărat. Referință medicală WebMD Analizat de Renee A. Alli, MD pe 14 iunie 2020

Surse

SURSE:

Curtis, G. și Schuler, J. Primul an al bebelușului dvs., săptămână de săptămână, Da Capo Press, 2005.

Duyff, R. și Asociația Americană de Dietetică. Ghid complet de alimentație și nutriție al Asociației Americane de Dietetică, John Wiley & Fiii, 2006.

Science Daily: „Clubul „Clean Plate Club” poate transforma copiii în supra-mâncători.”

Joanne Cox, MD, director, Centrul de îngrijire primară; șef asociat de pediatrie generală, Spitalul de Copii, Boston.

Luna 9, săptămâna 3

Este posibil ca copilul tău să nu poată spune "Nu" totuși — acea abilitate încântătoare urmează să apară — dar aproape sigur că înțeleg când o spui.

Ei devin suficient de mari pentru a avea propriile idei și pentru a încerca să facă lucruri pe care nu le dorești.

Iată cum să o gestionezi:

Împiedica. Dacă nu doriți ca bebelușul dvs. să apuce telecomanda, nu o lăsați acolo unde poate ajunge la ea. Distrageți atenția și redirecționați. Nu ai pus telecomanda pe raftul înalt și acum copilul se acordă "Acaparatori"? Oferiți-le o telecomandă veche spartă în comerț. Doar smulgerea lui va câștiga țipete de protest. Laudă. Daca spui, "Dă-mi telecomanda," și, minune de minunății, ei fac, îi răsplătesc cu un cor de aplauze și urale. Alege-ți bătăliile. Dacă își pun rufele curate pe cap, pe cine doare cu adevărat? Fă doar o fotografie.

Dezvoltarea bebelușului tău în această săptămână

Târâtul nu este suficient de bun pentru mulți bebeluși până la această vârstă. Te văd mergând și vor să încerce și ei.

Așa că, dacă nu au făcut-o deja, așteptați-vă ca bebelușul dvs. să se ridice în curând să se ridice și să încerce să se plimbe folosind mobila ca sistem de sprijin.

Pentru a-i ajuta să se pregătească:

Arată-le cum să se întoarcă într-o poziție așezată dintr-un stand. În caz contrar, te vei trezi noaptea cu un bebeluș care plânge, care nu se poate adormi! Faceți o altă rundă de verificare pentru copii. Urmăriți-vă muchiile ascuțite ale mobilierului de care s-ar putea apuca și asigurați-vă că orice lucru pe care îl vor folosi pentru sprijin nu se poate răsturna. Nu reacționați exagerat dacă cad. Oferă o îmbrățișare rapidă și cuvinte de încurajare. Acestea sunt doar prima dintre multele căderi! Probabil că vor dori să urce scările la fel ca tine. Este în regulă să-i lași să se târască în sus câteva dacă stai la îndemână și vigilent. Amintiți-vă că plimbările reprezintă un pericol pentru siguranță și nu ajută de fapt bebelușii să meargă.

Sfaturi pentru luna 9, săptămâna 3

Adăpostiți pentru distracție? Nu legănați bebelușii de brațe — ar putea disloca articulațiile. Și nu arunca copilul deasupra capului. În schimb, ridică-le sus, fără a le da drumul. Până acum, bebelușul tău poate gusta tot ce mănâncă familia, cu excepția pericolului de sufocare, orice la care sunt alergic, desigur, și a mierii crude din cauza pericolului botulismului. Faceți un joc de învățare cu călătoriile dvs. de cumpărături. Numărați cutiile cu paste sau cutiile de hrană pentru pisici pe măsură ce le puneți în cărucior. Vorbiți despre culorile de pe semne. Întotdeauna împinge copilul în scaunul înalt și ai grijă la degetele lui înainte de a-ți lega catarama. Verificați siguranța scaunului înalt: țineți-l la cel puțin 12 inci distanță de blat, astfel încât să nu se poată împinge și să se răstoarne. Nu lăsa niciodată copilul singur în mașină, nici măcar pentru un minut. Pune-ți geanta sau servieta pe bancheta din spate, lângă scaunul mașinii, astfel încât să nu o uiți. Știi să nu lași copilul singur în cadă — dar nici nu ar trebui să stea singur nicăieri în baie. Prea multe suprafețe dure, alunecoase! Referință medicală WebMD Analizat de Dan Brennan, MD pe 21 martie 2020

Surse

SURSE:

Academia Americană de Pediatrie: "Mișcare: 8 până la 12 luni."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Cinci chei pentru o bună disciplină."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Jucând dur cu copilul."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Hrăniți copilul de 9-10 luni."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Idei pentru cumpărături cu copilul tău."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Siguranța scaunului înalt."

Universitatea din Nebraska-Lincoln: "Siguranța solară pentru bebeluși."

NSG BİLİŞİM
Merhaba
Merhaba
Hemen Ara